My FPS problem

=IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
edited April 2015 in Game Support
Low%20FPS_zpscd365us6.jpg~original

Here is my issue.. an issue I just cannot believe !

i7 4790K@4.6Ghz
GTX 780 sc
8 gig ram

3Dmark11 Demo, performance score = 12805 .. right on par..

tells me nothing is wrong on my end.. other games my FPS is out of the roof.. but here I see these kinds of Lows.. and when you see these lows the game doesn't feel all that great... I've tried the newest and an older driver.. both the same results.
_____________________________
#Support Comp Mode

https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw

Comments

  • SSKnecaboSSKnecabo Posts: 2,721Player
    edited April 2015
    i7 4790K@4.5Ghz
    GTX 980
    16 gig ram

    While streaming (encoding with Quick Sync, shouldn't cost any performance) I'd drop to 90 FPS from the usual 120 I get (only for big maps like Coldfront and only after like half the match). Running the task manager on a second monitor showed 100% CPU use. Also weird on this game is how this kind of FPS drop is so extremely noticable and feels like below 60 FPS for some reason.
    "But the human eye can only see 30 FPS! :O" - It's different for this game, run the game on different FPS and I can tell the difference, something about the FPS is wrong in this game.
    According the FPS issue I feel like the code is far from being optimized and for some reason (might be wrong on this one) a good CPU rather than a good GPU is mandatory for the game.
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    This AA series has always been cpu heavy. over my time playing I've upgraded 4 CPU's and every time the fps gains were big, still looking at both our systems we should never be getting anything in the double digits.

    Problem is everyone else seems to like the performance upgrade in this optin... I got a clan mate of mine during gaming to follow me and compare fps. He was getting better results with an i5 and a gtx 770. So it's got me scratching my head... especially since benchmark results show my system is faster.
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • [ENG]Uni-Sol[ENG]Uni-Sol Posts: 3,193Player
    edited April 2015
    I have changed nothing since opt-in and have noticed a 20+fps difference between the builds on my PC. Actions (like crouching, leaning, throwing grenades etc...) feel more responsive and gameplay feels more fluid.

    However, no matter what (it seems).. I still get them stupid stutters where my framerate completely drops for a split second that happen sporadically without warning or pattern :(

    I have also noticed I get a significant drop in frames when refreshing the serverlist and when pulling up the scoreboard ingame. I will be upgrading to a similar spec PC to yours very soon Doba and hope for better FPS. I'm not sure what the issue is for you unfortunately, given your rig is a monster :(
    If my trollery drives you crazy, you'd better put on your seatbelt.






  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    edited April 2015
    The gains are decent overall .. it's just the lows suck . Because most places on that map I'll have 90 .. but like I stated it bounces around a lot and that's what creates unsmooth game play.

    This is why we tweak engine.ini ..because something is still wrong and it's the only way to get a smooth experience
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • =IK=SgtBadazz=IK=SgtBadazz Posts: 160Player
    Did you turn on physx support in the .ini? Maybe that might help unload the CPU.
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    Dont see such a setting..

    I did just tweak .ini I want to go check the difference... I did the list provided in the Archived forums by Jak "Allowed ini tweaks"

    Interesting that system settings is now its own ini file.. not within the engine.ini anymore
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    edited April 2015
    Well back to 150 FPS.. Amen for ini. tweaks !! ohh the smoothness .. but again.. the point is I shouldnt have to do any graphical ini tweaking to maintain this FPS
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • =IK=SgtBadazz=IK=SgtBadazz Posts: 160Player
    1280*768 FTW :)
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    12 v 12 intercept.. still a lot of FPS bouncing and its giving me a lot of stutter
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    Sooo this stutter is still the HUD !!

    I turned it all off and poof smoothness again :(

    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • [ENG]Uni-Sol[ENG]Uni-Sol Posts: 3,193Player
    I wonder if some of these issues people are having are related to the old config files? have you yet tried clearing your config folder Doba? Give that a bash if you aint already.. it will be a pain to setup all your settings again no doubt.. but it's gotta be worth a try.

    I'd be interested to see if residual configs from the normal beta are having adverse effects on the opt-in.. but then, I would assume they get overwritten whenever you successfully launch the game? I don't know..
    If my trollery drives you crazy, you'd better put on your seatbelt.






  • DeathRiderDeathRider Posts: 3Player
    is vsync turned on in the settings? if so, try disabling it.. vsync caused me going from 90 to 60fps.
  • .dcG-ccoR^.dcG-ccoR^ Posts: 84Player
    =IK=Doba= wrote: »
    Sooo this stutter is still the HUD !!

    I turned it all off and poof smoothness again :(
    You mentioned tweaking your ini and then being able to sustain higher fps. Care to share?

  • SSKnecaboSSKnecabo Posts: 2,721Player
    edited April 2015
    is vsync turned on in the settings? if so, try disabling it.. vsync caused me going from 90 to 60fps.

    Ofc it does. vsync is synchronizing your monitor refresh rate and your FPS. If you aren't owning a recent gaming monitor your refresh rate will be 60Hz for sure. I'd recommend disabling vsync anyway since it causes what I like to call "mouselag". Your mouse input will be delayed and the gameplay will feel sluggish, vsync might be great for enjoying singleplayers but I'd definitely not touch it on multiplayers.
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    =IK=Doba= wrote: »
    Sooo this stutter is still the HUD !!

    I turned it all off and poof smoothness again :(
    You mentioned tweaking your ini and then being able to sustain higher fps. Care to share?


    Absolutely.. few graphical tweaks and the FPS is much higher and stable.. if youre looking to gain just msg me
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    is vsync turned on in the settings? if so, try disabling it.. vsync caused me going from 90 to 60fps.


    most definitely turned off
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    I wonder if some of these issues people are having are related to the old config files? have you yet tried clearing your config folder Doba?


    I have not cleared the config folder, so just delete the entire folder then? worth a try..

    and YES it does get over written with this Opt-in so it should be fresh.. still gonna try it

    nothing else to try :D
    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
  • =IK=SgtBadazz=IK=SgtBadazz Posts: 160Player
    Mine didn't get completely overwritten as some of my input changes like flash and heal being bound to my side mouse buttons were the same between versions.
  • [ENG]Uni-Sol[ENG]Uni-Sol Posts: 3,193Player
    edited April 2015
    =IK=Doba= wrote:
    I have not cleared the config folder, so just delete the entire folder then? worth a try..

    and YES it does get over written with this Opt-in so it should be fresh.. still gonna try it

    nothing else to try :D

    Yeah, get rid of the whole config folder, then when you start the game a whole new set will appear. Let us know if it makes any difference after you set everything back up and have played :)

    It might not do anything but give you a headache reverting all your settings, resolution, sensitivity, keybinds or anything else you would normally change, but you never know.
    If my trollery drives you crazy, you'd better put on your seatbelt.






  • =IK=Doba==IK=Doba= Posts: 2,789Player
    nah didn't help.. this stutter isnt as bad as the open version.. but its still noticable.. I wish Stat Unit Graph worked.. but it locks up the game

    I dont change much in my settings and keys.. so 3 min im done all that stuff

    was worht a shot


    _____________________________
    #Support Comp Mode

    https://www.youtube.com/channel/UCN4YhM6jUB2MxVj8i3b9rhw
Sign In or Register to comment.